De kwaliteit van onze zorg heeft direct invloed op uw kwaliteit van leven. Bij Zorggroep BOAT streven we ernaar om uw welzijn zo hoog mogelijk te houden, of het nu gaat om ouderenzorg of GGZ/ VG-begeleiding. Passende zorg en begeleiding zijn voor ons van groot belang. Daarom blijven we voortdurend onderzoeken hoe we onze zorg en dienstverlening verder kunnen verbeteren, zodat u altijd kunt rekenen op de best mogelijke ondersteuning.


Het kwaliteitskompas

Door te gaan werken met een kwaliteitskompas wil BOAT haar bewoners duidelijkheid te geven. Wat mogen zij verwachten van de medewerkers en de organisatie.

Het kompas helpt onze medewerkers om zorg te verbeteren en te blijven leren en reflecteren.
Het kompas helpt ons allemaal om voorwaarden voor kwaliteit te scheppen en het biedt inzicht in de kwaliteit. Daarmee levert het informatie op voor het (doorontwikkelen van) beleid. Ook biedt het
handvatten voor verantwoording naar externe partijen.

Bouwstenen GGZ/ VG

Het kwaliteitskompas bestaat uit vier bouwstenen. Dat zijn aanknopingspunten om dagelijks te werken aan kwaliteit en zicht te krijgen op kwaliteit:

Bouwsteen 1 Het zorgproces rond de individuele persoon
Bouwsteen 2 Onderzoek naar de ervaringen van mensen met een beperking
Bouwsteen 3 Professionele ontwikkeling
Bouwsteen 4 Inzicht in kwaliteit


In de eerste drie bouwstenen schetsen we de kwaliteit van zorg en ondersteuning vanuit drie
perspectieven:

  • Als eerste vanuit het individu via een dialoog: Wat heeft ieder persoon nodig als het gaat om de kwaliteit van leven? Is de ontvangen zorg en ondersteuning passend naar de wensen, behoeften en de bewoner of de mensen om haar heen?
  • Als tweede vanuit groepsverband via een erkend meetinstrument: Wat zijn de
    ervaringen van meerdere mensen over de zorg en ondersteuning die zij ontvangen van de
    zorgaanbieder, en over hun kwaliteit van bestaan?
  • Als derde vanuit professionals over de invulling van hun rol en functioneren: Wat hebben professionals nodig om hun professionele, persoonlijke ontwikkeling vorm te geven en om de kwaliteit van zorg te verbeteren? En welke faciliteiten zijn daarvoor nodig?


Zo ontstaat zicht op kwaliteit: Wat gaat goed en wil je behouden en wat kan er verbeterd worden? Dit
komt samen in de vierde bouwsteen:

  • Inzicht in kwaliteit. Zorgaanbieders geven alle betrokken partijen inzicht in kwaliteit met behulp van een kwaliteitsbeeld, een voortgangsbericht, en met visitatie voor perspectief vanuit buiten de organisatie.

Bouwstenen ouderenzorg

De bouwstenen voor kwaliteit in de ouderenzorg volgens het Generieke Kwaliteitskompas richten zich op belangrijke pijlers. Deze bouwstenen zijn leidend in hoe we dagelijks de kwaliteit van zorg en het welzijn van onze bewoners verbeteren. Hier zijn de bouwstenen:

  1. Het kennen van wensen en behoeften
  2. Het bouwen van netwerken
  3. Het organiseren van het werk
  4. Leren en ontwikkelen
  5. Inzicht in kwaliteit

Deze bouwstenen vormen de basis voor onze visie op kwaliteit in de ouderenzorg en sturen ons dagelijks werk.

  • Het kennen van wensen en behoeften
    Kwaliteit van zorg begint bij een goed begrip van wat de bewoners nodig hebben en willen. Dit betekent niet alleen zorg op medisch vlak, maar ook aandacht voor hun emotionele, sociale en mentale welzijn. Een open gesprek en het regelmatig evalueren van hun behoeften is essentieel.
  • Het bouwen van netwerken
    Een netwerk van mantelzorgers, familie, vrienden en professionals speelt een cruciale rol. Door samen te werken met deze groepen en hen actief te betrekken bij de zorg, kunnen we het leven van onze bewoners ondersteunen en verbeteren.
  • Het organiseren van het werk
    Efficiënte organisatie en duidelijke communicatie tussen zorgverleners en ondersteunend personeel zorgen ervoor dat de zorg soepel verloopt en altijd aansluit op de veranderende zorgvraag van de bewoners.
  • Leren en ontwikkelen
    Zorgprofessionals blijven zich voortdurend ontwikkelen om de best mogelijke zorg te leveren. Dit betekent het volgen van trainingen, maar ook het leren van dagelijkse ervaringen om de zorg verder te verbeteren.
  • Inzicht in kwaliteit
    Het constant evalueren en verbeteren van de zorgkwaliteit, gebaseerd op feedback van bewoners, hun families en zorgprofessionals, helpt ons om de zorg te blijven optimaliseren.